Inhoud van deze blog
Je ligt in bed, heerlijk onder de dekens, klaar om te slapen… maar dan voel je plots een kriebel. Dan nog één. En nog één… Voor je het weet ben je midden in de nacht aan het krabben alsof je leven ervan afhangt. Herkenbaar? Misschien heb je dan wel (gehad) wat velen liever niet benoemen: schurft.
Schurft klinkt als iets uit een ver verleden, maar deze huidmijt komt ook vandaag nog verrassend vaak voor. In deze blog leggen we uit wat het precies is, hoe je het herkent en hoe je het op een natuurlijke manier aanpakt. En ja, onze Tea tree olie helpt jou daarbij.
Wat is schurft?
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, oftewel Sarcoptes scabiei. Dit kleine beestje is met het blote oog niet te zien, maar veroorzaakt wel behoorlijk wat ellende. De vrouwelijke mijt graaft kleine gangetjes in de bovenste huidlaag om daar haar eitjes te leggen. Deze gangetjes zorgen voor een intense jeuk, vooral ’s nachts en bezorgen jou een flinke huidirritatie.
Belangrijk om te weten: je lichaam reageert niet zozeer op de mijt zelf, maar eerder op haar uitwerpselen en eitjes. Jouw immuunsysteem beschouwt deze beestjes als indringers en schiet daardoor in actie: met roodheid, bultjes en jeuk als gevolg. Geen pretje dus…
Waarom en hoe krijg je schurft?
Schurft is ontzettend besmettelijk! Je krijgt het meestal door direct huid-op-huidcontact. Denk aan knuffelen, seks of gewoon langdurig lichamelijk contact binnen een huishouden. In studentenhuizen of zorginstellingen, waar mensen dicht op elkaar leven, verspreidt schurft zich echt razendsnel, wat ook bewijst dat je het dus zonder intiem contact kunt krijgen.
Kleding, beddengoed, handdoeken of meubels die in aanraking zijn geweest met een besmet persoon, kunnen de mijt tijdelijk overdragen. Vooral bij mensen met een verminderde weerstand of een lagere hygiënestandaard slaat schurft sneller toe.
De grootste risicogroepen zijn:
- Zorginstellingen, want daar vindt veel lichamelijk contact bij verzorgingplaats
- Studentenhuizen door de gedeelde badkamers en wasmachines
- Kinderen wanneer ze dicht op elkaar spelen
Let op: schurft heeft niets te maken met ‘vies zijn’! Iedereen kan het krijgen, hoe proper of netjes je ook bent.

Wat zijn de symptomen van schurft?
De klachten beginnen meestal een paar weken na besmetting. Het meest opvallende symptoom? Jeuk. Maar dan bedoelen we ook echt héél intense jeuk, die ‘s nachts het ergst is.
Daarnaast zie je vaak op je lichaam:
- Kleine gangetjes in de huid (grijswitte lijntjes)
- Rode bultjes of blaasjes
- Kapotte huid door krabben (wat weer kan leiden tot infecties)

Hoe herken je schurft op je lichaam?
De mijt heeft voorkeur voor warme, dunne huidgebieden. De meest typische plekken zijn dus:
- Op en tussen je billen
- Buik en navelstreek
- Onder je oksels
- Op de polsen
- Tussen je vingers
- Misschien wel de vervelendste plaats: bij je geslachtsdelen
Bij kinderen zie je vaak ook dat de voetzolen, handpalmen en het hoofdje aangetast zijn. Ouderen kunnen zelfs afwijkingen op de rug of onder de nagels hebben. Een arts stelt de diagnose vaak door goed naar de huid te kijken en soms een huidafkrabsel onder de microscoop te onderzoeken
Behandeling van schurft: traditionele en natuurlijke oplossingen
Hoe werkt de standaardbehandeling?
De meest voorgeschreven behandeling is Permethrinecrème (5%). Deze moet over het hele lichaam worden aangebracht en 8 tot 12 uur blijven zitten. Meestal is ook een tweede behandeling na een week nodig.
Bij hardnekkige of uitgebreide besmettingen wordt soms Ivermectine voorgeschreven: een pilletje dat de mijt van binnenuit grondig aanpakt.
Belangrijk: niet alleen de patiënt, maar ook alle huisgenoten of nauw contactpersonen moeten worden behandeld, óók als ze (nog) geen klachten hebben. Anders wordt het risico op besmetting heel groot.
Tea tree olie tegen schurft: werkt het echt?
Ja, maar er zijn enkele kanttekeningen die we hierbij moeten maken:
Tea tree olie, afkomstig van de bladeren van de Australische theeboom, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en anti parasitaire werking. Onderzoek laat zien dat Tea tree olie in staat is om de schurftmijt te doden én tegelijkertijd de jeuk en ontsteking te verminderen.
In een aantal studies presteerde Tea tree olie zelfs vergelijkbaar of beter dan Permethrine! De olie werkt parasiet dodend en verlicht de symptomen. Daarbij komt: Tea tree olie ruikt fris, is natuurlijk en bevat geen synthetische stoffen. Wel moet je het altijd op de juiste manier gebruiken. Daarom gebruik je best ons stappenplan.

Andere blogs over de voordelen van tree tree olie
Zelf behandelen met tea tree olie: stappenplan
- Herhaal dagelijks, minstens een week. Het liefst 2 keer per dag bij een actieve besmetting.
- Breng het aan op je hele lichaam. Na een douche, van de nek tot aan de tenen. Vergeet oksels, tussen je tenen en achter de oren niet!
- Verdun de olie. Gebruik een draagolie zoals kokosolie (bijvoorbeeld 5 druppels tea tree op 1 eetlepel draagolie).
- Koop zuivere tea tree olie. Let op dat het 100% puur is, zonder toevoegingen. Deze vind je bij ons.
- Ondersteun met extra hygiënemaatregelen:
- Stofzuig goed je banken, stoelen en matrassen
- Knip je nagels kort
- Was kleding en beddengoed dagelijks op 60°C
- Isoleer spullen die je niet kunt wassen (bijvoorbeeld knuffels) voor minstens 3 dagen
Wat je NIET moet doen: Tea tree olie puur op de huid aanbrengen zonder verdunning. Dit zorgt bij veel mensen voor een grote irritatie of allergische reacties.
Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen
Tea tree olie is krachtig en een geweldige olie. Maar sommige mensen kunnen er gevoelig op reageren. Let hier altijd goed op:
- Test altijd eerst op een klein stukje huid (bijv. binnenkant elleboog)
- Niet gebruiken tijdens zwangerschap of bij kinderen jonger dan 2 jaar
- Combineer alleen met reguliere behandeling in overleg met je arts
Schurft voorkomen: zo bescherm je jezelf en anderen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat is logisch. Hieronder leggen we uit wat je kunt doen om schurft te voorkomen:
- Vermijd intensief huidcontact met besmette personen
- Gebruik Tea tree olie in je wasmiddel of in een zelfgemaakte spray voor op je banken en matrassen
- Was al je kleding, handdoeken en beddengoed op 60°C
Veelgestelde vragen over schurft en tea tree olie
Wat is schurft?
Een vervelende huidziekte veroorzaakt door de schurftmijt, die jeuk en huidirritatie veroorzaakt. Dit kleine beestje is met het blote oog niet te zien, maar veroorzaakt wel behoorlijk wat ellende.
Waarom krijg je schurft?
Door nauw contact met een besmet persoon of via besmet textiel. Vooral in drukke woonomgevingen of als je last hebt van een verminderde weerstand.
Hoe ziet schurft eruit?
Dit kleine beestje is met het blote oog niet te zien, maar veroorzaakt wel behoorlijk wat ellende. Je krijgt last van zichtbare rode bultjes, blaasjes en soms grijze gangetjes. Vaak op warme plekken van het lichaam.
Waar komt schurft vandaan?
De schurftmijt komt wereldwijd voor en verspreidt zich snel via contact. Dus nee, in Nederland ben je niet veilig voor schurft!
Is schurft gevaarlijk?
Nee, schurft is niet levensbedreigend of gevaarlijk, maar wel zéér vervelend. Probeer niet te veel te krabben, want dit zorgt enkel voor bijkomende infecties.
Hoe besmettelijk is schurft?
Zeer besmettelijk. Een kort huidcontact kan al voldoende zijn. Na behandeling ben je meestal na 24 uur niet meer besmettelijk.
Wat zijn de symptomen van schurft?
Jeuk, huiduitslag, bultjes en soms gangetjes zijn de meest voorkomende symptomen van schurft. Vooral ‘s nachts verergert de jeuk.
Tot slot
Schurft is allesbehalve een pretje, maar gelukkig goed te behandelen. Dankzij een natuurlijke aanpak met Tea tree olie en met de juiste kennis en zorg, kun je de schurftmijt definitief uitschakelen.
En wil je preventief iets doen tegen schurft? Voeg wat Tea tree olie toe aan je wasmiddel, houd je nagels kort en wees alert op signalen van je lichaam. Zo houd je jezelf en je omgeving schurftvrij. Wel zo prettig, toch?